VÝHODY A VYUŽITÍ TOPNÝCH FOLIÍ

Hlavní zdroj podlahového vytápění pro novostavby i rekonstrukce

Výhody

  • Nízké pořizovací a provozní náklady
  • Vysoce účinné a ekonomické vytápění
  • Tenká topná folie nezvyšuje skladbu celkové tloušťky podlahy
  • Snadná a rychlá instalace i svépomocí
  • Jednoduchá regulace teploty pomoci termostatu nebo inteligentního ovládání domácnosti
  • Bezporuchovost a dlouhá životnost
  • Není potřeba místo pro kotel nebo tepelné čerpadlo a jejích dalších zařízení
  • Lze zřídit nízký tarif na cenu elektrické energie čímž šetříme finance při používání ostatních elektrických spotřebičů vč. ohřevu vody
  • Možnost využití el. energie ze solárních panelu
  • Pří ohřevu prostoru nevíří v místnosti prach

vyhody_01

29-1024x1024

 

Vzorová kalkulace podlahového topení s topnou fólií HD-G u novostavby RD o 156m2 užitné plochy s garáží pro rok 2020 ke stažení ZDE( *.PDF)

VÝHODY TOPNÉ FOLIE OPROTI TEPELNÉMU ČERPADLU

WWBA135195MAX-600x600

Tepelné čerpadla patří v dnešní době mezi velmi zajímavý a úsporný způsob vytápění.
Když se ovšem podíváme podrobněji na pořizovací náklady, servisní a revizní práce, životnost a účinnost kompresoru, která také velmi závisí na venkovních teplotách, tak je tento typ topení v řádech desítek procent méně účinný než elektrické podlahové topení pomocí našich infra folií HEAT DECOR.

 

Příklad:

  • Pořizovací cena tepelného čerpadla vč. instalace a rozvodu hadic v podlaze pro RD o zástavbě 150m2 je obvykle kolem 350 000 Kč . Oproti ceny kompletní instalace topných folií vč. regulace termostaty a použitím el. bojleru pro ohřev TUV je to o cca 150 000 Kč dražší varianta.
  • Orientační roční spotřeba na topení a ohřev TUV vody u tepelného čerpadla jsou cca 3-5MW .
    K této částce však nesmíme zapomenout přičíst amortizaci a servisní práce. Jelikož zhruba po 8 - 10 letech bude potřeba vyměnit kompresor, kde je cena opravy obvykle kolem 60 - 80 tis Kč.
  • Tudíž roční náklady na amortizaci tohoto topného systému a servisní práce činí kolem 10 000 Kč.
  • V součtu se spotřebou energie to máme roční náklady v průměru 27 500 Kč.
  • U starších budov které nejsou energetický úsporné a roční náklady na topení např. plynem jsou více jak 45 000 Kč je volba tepelného čerpadla z hlediska návratnosti investice podstatně reálnější. 
  • Při vytápění topnou folií a ohřevu TUV v ekonomickém el. bojleru je spotřeba el. energie ročně u stejného domu cca 22 – 24 tis Kč, ale pořizovací náklady jsme měli poloviční a nemáme zde žádné mechanické části které by potřebovaly opravu nebo servisní práce kromě možné výměny termostatu v hodnotě cca 1600 Kč který je jediný v systému s citlivou elektronikou a může se časem pokazit nebo ho budeme chtít vyměnit za novější model apod.
  • Tudíž pro nízkoenergetické stavby se instalace tepelného čerpadla ze strany investice a návratnosti příliš nevyplatí.
    Mezi další výhody patří úspora místa ve sklepě nebo technické místnosti a bezhlučný provoz.

HEAT-DECOR topné fólie INFRAHEAT 1

 

VÝHODY TOPNÉ FOLIE OPROTI PLYNOVÝM KOTLŮM

Nepotřebujeme drahé přípojky ke stavbě a také měsíční poplatky za distribuci plynu a revizní služby přípojek a kotlů.

Při topení plynovým kotlem nedostaneme od distributora el. energie zvýhodněný tarif např. d57d (ČEZ) který nám uspoří ročně okolo 7 000 Kč na spotřebě energie u ostatních el. spotřebičů v domácnosti jako je pračka, sušička, klimatizace, varné desky, světla apod. jelikož cena za 1 kW standard tarifu je mnohdy o 20 - 30% vyšší.

Mezi další výhody patří úspora místa ve sklepě nebo technické místnosti a bezhlučný provoz.

V plynovém kotli se ohřívá voda, která není dobrým tepelným vodičem a jsou zde i různé tepelné ztráty v rozvodech po domě. Ve finále musíme vodu ohřívat na teplotu 35 - 40 °C abychom v místnosti měli teplotu 21 - 22°C.

Pokud v místnosti, kde je instalována topná fólie, chceme pocitovou teplotu 21 °C, tak teplota fólie a podlahy bude cca 24 - 26 °C v závislosti na podlahové krytině.
Celá energie na vstupu do topné folie se promění na tepelnou energii, a to bez tepelných ztrát, způsobenými rozvody systému.

 

 

 

vaillant-vu-246-5-3-a-ecotec-prophoca_thumb_l_mar7

 

 

VÝHODY TOPNÉ FOLIE OPROTI ELEKTRO KOTLŮM

Mezi výhody patří úspora místa ve sklepě nebo technické místnosti.

V elektrickém kotli se ohřívá voda, která není dobrým tepelným vodičem a jsou zde i různé tepelné ztráty v rozvodech po domě. Ve finále musíme vodu ohřívat na teplotu 35 - 40 °C, abychom v místnosti měli teplotu 21 - 22°C.

Pokud v místnosti , kde je instalována topná folie, chceme pocitovou teplotu 21 °C, tak teplota fólie a podlahy bude cca 24 - 26 °C, v závislosti na podlahové krytině.

Celá energie na vstupu do topné folie se promění na tepelnou energií a to bez tepelných ztrát způsobenými rozvody systému!

 

elektrokotel-protherm-ray-12-ke-165564

 

 

VÝHODY OPROTI TOPNÝM ROHOŽÍM

full_HDmat--Heat-Decor

Topná plocha na 1m2 uhlíkové folie HEAT DECOR je výrazně vyšší při zachování topného příkonu 80W/m2 než u topných rohoží (kabelů), tudíž přenos tepla do podlahy je díky větší ploše účinnější a rychlejší, což má zásadní vliv na spotřebě el. energie.

Je zde také riziko že při poruše nebo poškození jednoho místa na topném kabelu u topné rohoži nám nebude hřát celá rohož. U topné folie toto riziko je mnohonásobně menší.