INFRA TOPENÍ A JEHO VLIV NA ZDRAVÍ

Wplyw-na-zdrowie-ogrzewania-podczerwienia-BLOG-Heat-Decor

Mezi mnoha moderními způsoby vytápění prostor je jednou z nejzajímavějších možností použití topných fólií HEAT DECOR s infračerveným systémem. S rostoucí oblibu vzbuzuje řešení tohoto typu topení také otázky související s dopadem na lidské zdravíInfratopení volíme z důvodu úspor na instalaci a zdraví je pro nás neméně důležité! Pojďme se podívat, jestli je život v infračerveně vytápěném bytě dobrý nápad po celý život.

gettyimages-157430355-2000 Pro domácí použití se používají systémy topných fólií, které využívají především daleké infračervené vlny FIRJsou zcela bezpečné i v případě velmi dlouhé doby expozice. Tento typ vytápění má i další výhodu, a to v podobě ohřevu předmětů, nikoli vzduchu. Díky tomu je použití topných systémů s infračerveným zářením výhodné pro alergiky, protože nezpůsobují víření  prachových částic.

Infračervené záření topných fólií je v zásadě zcela bezpečné. 

Příznivé účinky infra záření na kondici a regeneraci jsou dobře známy. Zahřáté části těla se jím rychleji zotaví, působí relaxačně, při napjatých svalech a využívá se i v saunách.  

Pokud hledáte nové, ekologické a bezpečné řešení, které vám umožní udržovat stálou teplotu v objektu, zvolte topné fólie HEAT DECOR se sálavým infrazářením. Jsou založeny na jednoduchém mechanismu, který je prospěšný zdraví. Při jejich používání nepoužíváte plyn, uhlí ani jiná paliva. Je to odolný a téměř bezporuchový systém. Pamatujte však, že výše účtů za teplo závisí také na zateplení budovy. 

Instalací topných fólií ve vaší domácnosti nejenom snížíte emise škodlivých látek do životního prostředí, ale také budete obývat prostor, který je čistý a pohodlný.

Infračervené záření (také označované jako IR)

Infračervené záření - co to je? Jedná o jeden z typů elektromagnetického záření o délce 780 nanometrů až 1 milimetr, tedy v rozmezí mezi viditelným světlem a rádiovými vlnami. Vyskytuje se v přirozeném slunečním záření, začíná těsně pod prahem viditelnosti. Je zodpovědný především za pocit tepla na pokožce za slunečného dne.VIDITELNÉ SLUNEČNÍ SVĚTLO2

Infračervené záření se zpravidla dělí na 3 pásma:
- blízké (NIR)
- střední (MIR)
- vzdálené (FIR)

Toto rozlišení určuje jeho dopad na životní prostředí a lidi. IR je do určité míry vyzařováno každým tělesem. Tato skutečnost je využívána mnoha způsoby včetně v nočním vidění, termovizi, umožňuje i dálkové hodnocení teploty předmětů. Z hlediska vytápění je infračervené záření v zásadě tím „nejpřirozenějším“ způsobem zvýšení teploty. Je jedním z hlavních „prvků“ slunečního záření, který je zodpovědný za teplo, jenž cítíme na obličeji i v mrazivých dnech. Není divu, že se vlny tohoto typu staly pro lidi cestou ke zvýšení kvality života. Je to však zcela bezpečné?

Jaký je vliv infračerveného záření na zdraví?

Aby bylo možné plně posoudit vliv infračerveného záření na člověka, je nutné se vrátit k problematice tří pásem tohoto záření. Díky svým vlastnostem fungují různými způsoby:

  • NIR - vlny tohoto typu pronikají hluboko do lidského těla, až do podkoží
  • MIR - s nižší penetrací, do několika milimetrů
  • FIR - jsou absorbovány v epidermis (pokožka - epidermis, je nejsvrchnější vrstva kůže)

V praxi to znamená, že čím delší jsou vlny záření, tím menší je jejich dopad na tělo. Topné fólie tedy využívají dlouhou vlnovou délku IR FIR, proto jsou zcela bezpečné. 

Pro zajímavost, blízké infračervené záření NIR, se běžně používá v medicíně nebo kosmetologii k provádění různých ošetření. Infrazářiče se používají v lékařských ordinacích, zařízeních pro novorozence nebo při zdravotních výkonech. Děje se to však s náležitými bezpečnostními opatřeními, protože příliš dlouhé vystavování by mohlo vést k popáleninám a dalším problémům, zvláště když je namířeno například do očí.